Skip to content

Kače uporabljajo cik-cak sidrne točke in trenje za manevriranje skozi tesne prostore. Kače se hitro pomikajo po najrazličnejših težkih terenih, od žgočega peska do skalnatih razpok, razvile so izredno specializirane metode gibanja – vse očitno brez kakršne koli dodatne pomoči. Znanstvenike še posebej zanima tehnika, s katero se kače premikajo po ozkih kanalih, imenovana gibanje “koncertina”, saj bi lahko imela rešilne aplikacije na področju robotike. Beseda “koncertina” se nanaša na majhen glasbeni instrument, podoben harmoniki. Ta ponazarja podobno gibanje, kot ga uporabljajo kače.

Da bi kača prešla skozi ozek kanal, se bo neprekinjeno zgoščevala in širila, tako kot gibanje meha med igranjem koncertnega igralca. Najprej bo kača iztegnila glavo vzdolž kanala, nato pa na eno steno prinesla točko na eni strani telesa, tik za glavo; nato svoje telo zloži navzgor, tako da lahko druga točka, na drugi strani, nekoliko pritisne bolj nazaj, na nasprotno steno itd.. Ko ima kača od tri do pet takih sidrišč, znova premakne glavo naprej. Sprednje točke se odcepijo od stene, toda točke bolj zadaj zadržujejo kačo na mestu, dokler ni mogoče ustvariti novega »zadrževalnika« za naprej. Raziskave so pokazale, da je trenje ključno za funkcionalnost tega gibanja. Če bi se s prsti spustili od kačje glave do repa, bi začutili povsem gladko površino. Pomanjkanje trenja v tej smeri omogoča hitro premikanje naprej. Prekrivajoče se luske pa ustvarjajo nazobčano površino v drugo smer. Med gibanjem koncertina kače dejansko nekoliko vkopljejo luske v stene okoli sebe, kar ustvari visoko odpornost na gibanje nazaj in omogoča kačam, da se potisnejo naprej.

Potencial

Ta preprosta kombinacija teksture in gibanja ima velik potencial na področju raziskovalnih robotov. Eden od možnih okoliščin je v misijah iskanja in reševanja, kjer so prehodi skozi ruševine, ki jih ustvarja porušena stavba, ozki, nepravilni in nepredvidljivi. Več aplikacij je na področju bioinženiringa in medicine. Morda bomo nekega dne, ob obisku zdravnika, šli zelo dobro skozi postopek kolonoskopije, saj bodo majhni kačji roboti prišli tja, kamor morajo. S tem bi tudi zmanjšali bolečino in poškodbe okoliških tkiv.

Na prvo žogo, bi se morda zdelo nenavadno povezati kače z zdravili in zdravilstvom. Takšno znamenje je bila starogrška “Asklepijeva palica”, ki je kazala kačo, ranjeno in ovito okoli palice, in odraža to, ki jo je Mojzes naredil za zdravljenje Izraelcev v knjigi številk. Še naprej se pojavlja v logotipu Svetovne zdravstvene organizacije in številnih drugih zdravstvenih skupinah po vsem svetu.

Obiščite nas na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram)

Povzeto po AskNature.org