Skip to content

SpotLESS je razpršilen premaz (v spreju), ki ohranja površine čiste brez uporabe močnih kemikalij. Ta premaz odbija tekočino, blato, bakterije, mineralne usedline in še več. Vsebuje »nano krtačke« s tekočino, ki ga je navdihnila spolzka površina čašaste rastline – muholovke. SpotLESS lahko ohranja površine, kot so stranišča, čiste, drastično zmanjša količino vode in potrebnih čistilnih kemikalij. Na voljo je za domačo uporabo, v okolju pa ga lahko razpršite na steklo in keramiko.

Podjetje SpotLESS Materials je navdušeno nad bioniko. Pod mikroskopom opazujejo rastline in žuželke ter poskušajo razumeti, kako je oblika povezana s funkcijo njihovega delovanja. Na primer, pogosto pogledajo mikro/nano-strukture na rastlini in lahko razumejo, kako je zaradi tega naravni material zelo vodoodporen. Obožujejo izdelovati koristne stvari. Opazijo  zanimivo površinsko lastnost v naravi, razumejo fiziko in uporabijo naučeno za izdelavo naprednih materialov. Pred ustanovitvijo podjetja, je njihova ustanovna ekipa sodelovala v akademskem okolju in opravljala raziskave na področju naravoslovja in bionike.

Izziv

Površinska kontaminacija lahko vpliva na več različnih industrij in njena posledična odprava je lahko zelo draga in dolgotrajna. Po ocenah se v ZDA vsako leto odplakne 3,58 T litra sveže vode (dovolj, da zadosti 68 % potreb po pitju po vsem svetu). Zmanjšanje števila delovne sile, čistilnih kemikalij in izpiranja, potrebnih za vzdrževanje čistih stranišč in drugih površin, ima ogromen potencial za varčevanje z vodo in energijo.

Bionična zgodba

Tropske čašaste rastline ujamejo žuželke in druge drobne plene, ko pristanejo na zaobljenem robu rastline in zaradi svojega premaza padejo, končajo pa v tolmunu prebavnih sokov. Mesojeda čašasta rastlina (Nepenthes bicalcarata) nima prebavnih organov, ampak izloča encime, ki vsebujejo beljakovine. Ima podolgovate liste, cvetovi pa so čašaste oblike in rdečkaste barve. Na zaobljenih robovih cvetov rastlina izloča sladko tekočino, ki je s svojim vonjem privlačna za žuželke. Premaz zaobljenega roba je še posebej spolzka zato se žuželke le stežka oprimejo in pobegnejo. Rastlina zadržuje tanko mokro plast na površini, ki drastično zmanjša trenje med rastlinami in nogami žuželk.

Obiščite nas na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram)

Povzeto po AskNature.org