Skip to content

Razvoj umetnega jezika , ki s pomočjo kemijsko odpornega ionskega hidrogela, podobnega slini, okuša trpkost. Umetni jeziki so vse bolj pozorni na zaznavanje petih osnovnih okusov, vključno s sladkim, kislim, grenkim, slanim in umami. Še vedno pa je izziv popolnoma posnemati človeški jezik podoben nastop za okuse, kot je trpkost. Posnemajoč mehanizem zaznavanja trpkosti na človeškem jeziku, uporabljamo slini podoben kemirezitivni ionski hidrogel, pritrjen na prožni substrat kot mehak umetni jezik. Ko so izpostavljeni adstringentnim spojinam, hidrofobni agregati nastanejo znotraj mikroporozne mreže in jo pretvorijo v mikro / nanoporozno strukturo z večjo ionsko prevodnostjo. Ta edinstvena zmogljivost, podobna človeškemu jeziku, omogoča zaznavanje taninske kisline. Kot dokaz koncepta lahko naš senzor z enostavnim postopkom brisanja in zaznavanja zazna stopnjo trpkosti v pijačah in sadju ter tako ustvari zmogljivo platformo za prihodnje aplikacije, ki vključujejo humanoidne robote in naprave za spremljanje okusa.

Podrobnosti o inovacijah

Specifične molekule, ki povzročajo zaznavanje trpkosti, najdemo predvsem v nezrelem sadju, vinih in čajih. Tanka plast sline na jeziku je pomembna za okušanje, ker absorbira molekule in jim omogoča, da se vežejo na receptorske celice, ki možganom pošiljajo signale, da okusi trpko hrano. Raziskovalci so posnemali to plast sline tako, da so na vrhu 3D-porozne polimerne mreže ustvarili tanko hidrogelno plast, ki olajša pretok elektrolitov. Hidrogel absorbira molekule, ki povzročajo trpkost, zaradi česar se združijo. To poveča ionsko prevodnost hidrogela, kar povzroči povečan tok, ki pošlje signal, da so prisotne adstringentne molekule.

Navdih iz narave

Jezik je mehak, prožen mišični organ, odgovoren za občutek okusa. Jezik ima mehanske receptorje in ionske kanale, ki pomagajo pri prevajanju signalov, ki se uporabljajo za zaznavanje okusa. Poleg tega ima slina ključno vlogo pri pokušini, saj absorbira v vodi topne okuse in jim omogoča, da se vežejo na receptorske celice. Receptorske celice prenašajo električne signale v možgane z informacijami o okusu.

Prednosti: Prožnost in povečana zaznava okusa

Možnost apliciranja: Medicinski vsadki in področje robotike

Obravnavani cilji trajnostnega razvoja: Zdravje in dobro počutje.

Obiščite nas na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram)

Povzeto po AskNature.org