Skip to content

22. april – SVETOVNI DAN ZEMLJE – letos obeležujemo njegovo 50. obletnico Ob tej obletnici vam predstavljamo primer iz bionike.  Nizkocenovna filtracija vode, ki jo navdihujejo ne cvetoča drevesa. Preprost sistem filtracije vsebuje ksilemsko tkivo iz avtohtonih dreves, ki naravno filtrira vodo. Voda je bistvenega pomena za preživetje ljudi. Dostop do čiste pitne vode pa je ključnega pomena za dobro zdravje. Kontaminirana pitna voda lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno z drisko in izpostavljenostjo virusom. Sistemi za čiščenje odpadne vode so lahko dragi in zahtevajo posebne dele po vsem svetu, zaradi česar so sistemi nedostopni mnogim državam. Navdih za sistem filtriranje vode so veje domačih ne cvetočih dreves, kot sta bor in ginko. Rastline vsebujejo tkivo, imenovano ksilem, ki je sestavljeno iz številnih majhnih transportnih cevi. Te cevi pomagajo pri prenosu vode in hranilnih snovi iz korenin v liste. Rastline skozi ksilem prenašajo vodo od svojih korenin do listov. Ko voda potuje skozi ksilem, se odstranijo patogeni in bakterije. Naravni filter, ki je izdelan iz olupljenih vej, lahko proizvede prečiščeno vodo s hitrostjo 1 liter na uro. Odstrani lahko tudi 99% E. coli in rotavirusa, kateri najpogostejšega vzroka za drisko. 

Prednosti: Cenovno ugodno, biološko razgradljivo, manj odpadkov

Aplikacije: Filtriranje vode

Obravnavani cilji ZN za trajnostni razvoj: Dobro zdravje in dobro počutje; Čista voda in sanitarne storitve

Domači poskusi, Življenje v naravi – kako izdelati preprost fiter za čiščenje vode
 
Kaj potrebujemo:
 
 
  • velika plastenka
  • olfa nož
  • gaza ali podobno blago
  • oglje
  • pesek
  • kamni
Plastenko prerežemo na pol. Zgornji del plastenke bo postal filter, spodnji pa zbiralnik čiste vode. Zgornji del obrnemo na glavo in ga postavimo v spodnjega. Po vrsti v zgornji del zložimo gazo, zdrobljeno oglje, droben pesek ali mivko, debelejši pesek in na koncu kamenčke. Nato čez filter počasi vlijemo nečisto vodo. Na dnu se bo počasi začela zbirati čista voda. Če ne vemo, kakšen je vir vode, vode raje ne pijemo ali pa jo dobro očistimo. Z daljšim prekuhavanjem (vsaj 10 min) lahko uničimo večino mikroorganizmov. Taka voda bo imela slabši okus kot običajno, zato je boljše da jo uporabimo za juho ali čaj.

Obiščite nas na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram)

Povzeto po AskNature.org